Stress

                                                                                                  ili: Živite život bez straha!

Strahovi imaju svoj pozitivan efekat: omogućavaju nam odgovorniji i zdraviji život, pod uslovom da ne dominiraju našom psihom. Preneću vam članak iz Blica od 18.6.2014 u kome se govori o tome šta se dešava kada preteramo sa strahom i  stress om daću vam savet kako da izbegnete problem sa strahom: “

DOKAZANO: Od straha(stressa) se može umreti

Stressne situacije mogu biti uzrok infarkta, potvrdilo je istraživanje američkih stručnjaka s Binghamton Univerziteta.

Naime, stručnjaci su objasnili da se u trenucima iznenadnog šoka ili pojačanog stressa otpuštaju hormoni koji pomeraju bakterije i plak koji je zalepljen u krvnim arterijama. Taj plak koji izgrađuju bakterije ulazi u krvotok i može da „zacepi“ krvne sudove zbog čega može doći do srčanog udara, piše „Dejli mejl“.“Srčani i moždani udar često slede posle događaja koga prati pojačano izlučivanje hormona kateholamina. To su najčešće šok, ekstremni napor i pojačani stress„, objašnjava Dejvid Dejvis, jedan od naučnika koji je učestovao u istraživanju.“

Fizički simptomi da ste „upali u ralje“ stressa:

1. Ispucali krajevi usana

Do ovoga dolazi zbog nedostatka vitamina B, a naročito vitamina B6. Vitamin B je važan za zdravlje nervnog sistema i za dobijanje energije iz ugljenih hidrata, masti i proteina iz hrane.

Vitamin B možete nadoknaditi ako jedete šargarepu, piletinu, jaja, ribu, meso, grašak, spanać, suncokretove semenke, banane, grašak, brokoli, krompir…

2. Škljocanje vilice

Izaziva ga nedostatak vitamina B5, koji se često naziva „antistresnim vitaminom“ jer pomaže u proizvodnji hormona nadbubrežne žlezde i holesterola (koji je neophodan za stvaranje novih ćelija).

Dugoročni stres često se odražava kroz škljocanje vilice i škripanje zubima, delom zato što se u stresu više grče mišići lica, ali i zbog nedostatka vitamina B5.

Za nadoknadu ovog vitamina preporučuje se da jedete govedinu, jaja, sveže povrće, pečurke, morsku ribu…

3. Bele tačkice na noktima

Iako se bele tačkice na noktima često povezuju s nedostatkom kalcijuma, one su zapravo indikator niske količine cinka u organizmu.

Cink je vrlo važan za imunitet i proizvodnju hormona, među kojima su insulin i polni hormoni. Nivo cinka možete nadoknaditi ribom, mesom, suncokretovim semenkama, orašastim plodovima i školjkama, rakovima…

4. Izmene zatvora i dijareje

Do ovoga dolazi zbog manjka magnezijuma, koji je bitan mineral i kog je oko 70 odsto u kostima, a preostalih 30 odsto u mekim tkivima i telesnim tečnostima.

Magnezijum trošimo u većim količinama kada smo pod stresom i kada jedemo šećer.

Opuštanje mišića i mozga, ali i mišića sistema za varenje nakon stresa zavisi od magnezijuma.

Magnezijum možemo nadoknaditi heljdom, orasima, sojom, tamnozelenim povrćem, šargarepom, graškom, slatkim krompirom, semenkama suncokreta, sočivom, avokadom…

5. Krvarenje desni

Osetljive desni ukazuju na manjak vitamina C, koji je antioksidans i koji je potreban za najmanje 300 metaboličkih funkcija u telu.

Vitamin C pomaže u proizvodnji antistresnog hormona, interferona i potreban je u proizvodnji kolagena, od kog nastaju tkiva.

Za konzumaciju vitamina C treba jesti bobičasto voće, zeleno povrće, šparglu, avokado, brokoli, dinju, kelj, mango, luk, ananas, spanać, jagode…

6. Tvrde bradavice na rukama i nogama

Te bradavice nastaju zbog manjka vitamina E.“Ćureća“ koža (folikularna keratoza) povezana je i sa smanjenim nivoom vitamina A koji deluje s vitaminom E.

Vitamin E štiti masne telesne površine i potreban je kod plodnosti, a nizak nivo u organizmu manifestuje se kroz tvrđe bradavice po rukama i nogama.

Ovaj vitamin pomaže i kod bolje cirkulacije, normalnog zgrušavanja krvi, ožiljaka, krvnog pritiska i bolje proizvodnje spermatozoida.

U hrani se vitamin E može pronaći u tamnozelenom lisnatom povrću, mahunarkama, orasima, semenkama, žitaricama, smeđoj riži, jajima…

7. Česte upale grla i pluća

Upale mogu izazvane zbog manjka vitamina A. Vitamin A neophodan je za noćni vid (da, šargarepa može pomoći da vidite u mraku!)

Za nadoknadu vitamina A nutricionisti preporučuju životinjsku jetru, riblje ulje, zeleno, crveno, narandžasto i žuto voće i povrće – marelice, špargle, brokoli, dinju, šargarepu, bundevu, paprike…

Bahove cvetne kapi strah i stress svode na minimalnu, neophodnu, meru i pri tome su apsolutno neškodljive za jetru jer su na biljnoj bazi. Najčešće se koriste sledeće biljke(iz grupe za strahove):

  • Mimulus(za određene strahove, npr. odlazak kod zubara)
  • Aspen(za neodređene strahove, strepnju)
  • Rock Rose(masovne strahove, npr. zemljotres)

Ovde, preko kontakta i www.astrologijeibahovekapi.com,  možete dobiti bliže informacije i naručiti kapi, ako mislite da imate problem sa strahom i stressom.

Milan Atlić

Slobodno komentarišite