Strah i kako ga se osloboditi

„Toliko je bilo u životu stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo. Trebalo je živeti.”
Ivo Andrić

Verovali ili ne, moguć je život bez straha.

Smisao ovog posta je da vam pomogne da se oslobodite straha!

„Strah je uznemirenost duše pri misli o budućem zlu koje će se verovatno obrušiti na nas“( John Lock, filozof).

Ima više definicija. Prema Vebsterovom rečniku, strah je neprijatna emocija koja se javlja zbog nadolazeće opasnosti, zla, bola, itd, bez obzira da li je pretnja realna ili umišljena. Većina drugih definicija vrti se takođe oko tumačenja straha kao osnovnog nagona koji je emocionalni odgovor na realne ili imaginarne opasnosti.

Verovatno najbolji opis ove emocije dao je književnik Hauard Filips Lavkraft (1890-1937).  Kako kaže Lavkraft, „najstarija i najjača čovekova emocija je strah, a najstarija i najjača vrsta straha je strah od nepoznatog(anksioznost)“. U opisu ove emocije, najpoznatiji je bio književnik Edgar Alan Po.

Nastanak veštine sistematskog širenja straha i tehnologija upravljanja masovnim histerijama obično se vezuje za incident od 30. oktobra 1938. godine. Tada je Orson Vels sa pozorišnom grupom emitovao radio emisiju po motivima romana H. Dž. Velsa “Rat svetova”. Iako je na početku(i više puta u toku same emisije) radio drame rečeno da je u pitanju originalna dramatizacija, nastao je opšti haos i panika jer je publika mislila da je u pitanju invazija Marsovaca!

Strah(kao i bol) je korisna emocija koja služi našem opstanku. Muka je kada se on predimenzioniše i kada čovek „od komarca, usled straha, stvori slona“. Strah, tada, narasta i čoveku budu ugrožene vitalne funkcije. Moguće je, vrlo brzo doživeti i infarkt, kada se emocija multiplicira. Kod čoveka je najjači strah od smrti i svi ostali strahovi su ugrađeni ili se naslanjaju na taj strah. Kao, naprimer, strah od samoće. Čovek se boji da ostane sam jer tada je „nemoćan i izloženiji smrti“. Taj strah od smrti(i samoće, koja mu je prethodnica) ugrađen je u genetiku svih živih bića.

Znate li zašto pas, pored koga protrčite, zalaje na vas, a ako mirno prođete pored njega, neće zalajati? Odgovor je opet vezan za pojam straha. Psu se budi iskonski strah jer misli: „Beži od mene, znači ostaću sam i umreću.“

Poznat je eksperiment nad osuđenikom na smrt. Isti je trebalo da bude pogubljen na giljotini. Postavljen mu je povez na oči. Rečeno mu je da kad iscuri voda iz posude(postavljene iznad giljotine), sečivo će pasti i odrubiti mu glavu. Voda je počela da kaplje. Zatvorenik je umro od infarkta posle 10 ak minuta jer je očekivao da će sečivo uskoro pasti!

Dakle, strah, ako je u umerenim granicama, koristan je po naš opstanak. Ako nije u umerenim granicama, strah može biti od izuzetne štete po nas. O ovome strahu je ovde reč. Kako, dakle, eliminisati neracionalan strah?

Poenta ovog posta je u tome. Postoje esencije, koje deluju na energetskom nivou, kojima je moguće, za samo 4-5 dana eliminisati sve neracionalne i nepotrebne strahove. Na taj način naše će zdravlje funkcionisati baš kako i želimo: stabilno i uravnoteženo. Želite li da isprobate ovu metodu, javite se na e-mail: atlicmln@gmail.com ili tel. 060 32 35 625.

Milan Atlić

9 komentara

 1. Hvala na odgovoru samo gde da procitam, ne mogu da nadjem..i koliko kostaju esencije da se naruce? Ja sam iz kragujevca Pozdrav

 2. Milan Atlić

  Čuo sam za tu neku priču sa brojevima ali imam dosta povratnih informacija da je metoda nedelotvorna. Moje esencije pomažu sigurno. Pročitaj moj mentalni horoskop za 2018. Bolji dani za Device. pozdrav

 3. Postovanje, zanima me da li postoji neka sema na primer sa brojevima da se ispise na papiru protiv strahova, jednom mi je jedan astrolog to dao ali sam ja to slucajno bacila…i da li me nesto bolje ocekuje u 2018-oj jer sam trenutno jako razocarana i bezvoljna vise po pitanju finansija i sto se tice te volje mada znam da nemam razloga samo ne znam zasto sam ovako negativna i previse razmisljam a nisam bila bas ovakva… Unapred zahvalna i bilo bi mi od velikog znacaja da mi odgovorite(17.09.1989. 15:35)

 4. Hvala na odgovoru
  Rado cu prifatiti Vase savete i sugestije.
  Zelim Vam uspeh i srecu u zivotu

 5. Milan Atlić

  Draga Miro,
  Kiron na tvom ascendentu(podznak si bik), govori da u životu moraš na mnoge stvari gledati pomirljivo. Mir i sreću moraš potražiti prvo u sebi a to ćeš, najpre, učiniti ako se psihički osnažiš. Imaš jake stresne aspekte koji ti obaraju imunitet pa lako padaš u anksioznost i depresiju. Esencije koje imam bi ti pomogle da se psihički stabilizuješ i nađeš svoj životni put ali je problem što ne mogu da ti ih pošaljem u Makedoniju. Možda imaš nekog ko bi ti ih doneo iz Srbije. Na kraju, sledećih godinu dana ti je, astrološki, povoljno da nađeš partnera. Ipak, ne zaboravi: sreću i ljubav moraš pronaći u sebi i svom mentalnom stanju. Srećno ti bilo i pozdrav za Makedoniju.

 6. Postovanje Milane, pozdravljam tebe iz Makedonije

  Moj strah je da cu ostati sama i da nikad se necu udati. Imala sam jedna duga veza i dve kratke veze,ali nijedna od ovih tri nije bio oficijalna veza niti zavrsila brakom,ceo zivot prate me nedefinisani ljubavni odnosi, a svih troje muskarci bili su slobodni.
  Ne zelim vise ziveti u samocu, bez partnera,bez djete. Ne znam razlog za moje nemanje srece u ljubavi…Lepa sam,atraktivna vaspitana, uspesna i materijalno obezbedzena… Ali`….
  Jako bi bila zahvalna ako nadzete malo vremena za mene i astroloski vidite dali i kada mi stoi sreca i ljubavi i dali cu se udati.
  Vas odgovor veoma e znacajan za mene.Ako nemate vremena i voja, svaticu i opet zahvaljujem Vam.
  Pozdrav do Vas od Mira(28.06.1982 u 01:30)
  Hvala

Slobodno komentarišite