Kako pobediti depresiju bez antidepresiva

 

SZO je objavila da će 2020. godine Alchajmer biti vodeći uzročnik smrti na svetu, za sada, u ženskoj populaciji. Ova bolest nastaje usled zapušavanja krvnih sudova mozga, posle čega dolazi do odumiranja neurona koji nam služe za razumno rasuđivanje i sveukupno funkcionisanje. Posledice toga, na samog bolesnika i njegovo neposredno okruženje su katastrofalne. Na finansijskom i sociološkom planu, prvenstveno.

Da vidimo, šta je uzrok ovoj neurološkoj bolesti. Zvanična medicina je utvrdila da sva teskobna stanja( anksioznost, depresija) dovode do lučenja hormona stresa od kojih su najpoznatiji kortizol, adrenalin i prolaktin. Isto tako, povećan stres dovodi do javljanja Anksioznosti i Depresije. Njihovo lučenje, naučnici su saglasni, dovodi do stvrdnjavanja krvnih sudova, a to opet dovodi do smanjenja njihovog prečnika, tako da su na udaru svi oni koji imaju problem sa cirkulacijom.

Ovom prilikom ću se ograničiti na Depresiju i njen fenomen.

“Čitav mozaik simptoma (neraspoloženje, poremećaj sna, smanjen apetit, razdražljivost…) koji traju bar dve nedelje i pri tom ozbiljno narušavaju kvalitet života pojedinca i njegove okoline su skup kriterijuma koji definiše depresiju. Depresija je uvek razlog za javljanje na lečenje.

U slučaju da osoba ima problema iz sfere mentalnog zdravlja, saveti kao što su ‘pobedi sebe’, ‘trgni se’, ‘šetaj’, ‘budi nasmejan’, ‘slušaj muziku’ i slični, ne pomažu„.

Depresija nije stvar izbora. Depresija je bolest. Kao grip, kao sida. Ona je posledica nedovoljnog lučenja neurotransmitera dopamina I serotonina. Tu mora da se primeni farmakoterapija ili neki drugi vid terapije.

S obzirom da nisam psihijatar, ne mogu vam pričati o farmakoterapiji. Mogu vam pričati o tome šta bi trebalo da preduzmete da ne stignete do psihijatra, jer je to zadnja stanica depresije.

Za početak ću to s aspekta astrologije. Nemojte ovo shvatiti neozbiljno, budući da su I Jung I Frojd obilato koristili astrologiju u izučavanju mentalnih poremećaja. Da ne bi bili stigmatizovani od svojih kolega, nisu imali hrabrosti da svoja istraživanja prezentuju kroz prizmu astrologije.

Demonstriraću vam zato ja, koji bolest depresiju istražujem sa svih aspekata skoro 15 godina.

Stress je svakako jedan od najbitnijih faktora koji prouzrokuju depresiju, bilo da ga ima previse, bilo da ga ima premalo, kada je osoba ušuškana u svoju zonu komfornosti I beži od svake aktivnosti, koja bi mogla da je izbaci iz iste.

Sa astrološke strane, neki ljudi jednostavno imaju jake predispozicije za Depresiju jer imaju istaknut Saturn u svojoj Natalnoj karti. Najjači je položaj kada Saturn pada(čini konjukciju) na Ascendent, vladara Ascendenta, vladara 8. I 12. kuće(kuće psihe) I na planete, najpre lične. Ovo je veoma složena situacija I moglo bi se reći da osoba ima jak problem u životu, u borbi sa Depresijom. Najjači a samim tim najnepovoljniji položaji planeta, javlja se u proseku svakih 4-5 godina I traju skoro godinu dana.

Ako se borite sa problemima, ako vas mori nešto, ako imate osećaj da je sve izgubljeno… niste usamljeni. Niste krivi. Niste slabi. To vas, “samo”, pritiska Depresija.

Boriti se sa Depresijom godinu dana, nimalo nije lako bez nekih pomagala. Ne mislim na antidepresive. Evo nekih saveta I preporuka za borbu protiv Depresije a da ne spadnete na upotrebu klasičnih antidepresiva. Oni se prvenstveno svode na eliminaciju prekomernog stresa. To znači uvođenje kompletne strategije za borbu protiv Depresije u vaš način života.

  • Za zdravu psihu potrebno je minimum 8 sati sna. Ispod toga, organizam se nije oporavio od stresa iz prethodnog dana, te hormonu stresa treba malo vremena da nas „preplavi“.
  • Izbacite kafu, energetske napitke i slatkiše koji dižu nivo hormona stresa.
  • Jedite hranu koja obezbeđuje dovoljne količine minerala i vitamina(kalijum, magnezijum, vtamini A i D).
  • Treba znati da je i glad odnosno prejedanje atak na organizam koji može biti okidač za pojačano lučenje hormona stresa.
  • Praktikujte lagane vežbe, najbolje šetnja do sat vremena. Naporne vežbe podižu nivo stresa i nisu preporučljive u večernjim terminima. Pijte dovoljno vode.
  • Družite se osobama čije vam društvo odgovara, koje su optimistične i koje su spremne da vas pažljivo saslušaju. Imajte u vidu da osobe koje mnogo pričaju, i same imaju patnju i na taj način pokušavaju sebi da olakšaju, a vama otežaju.
  • Pre spavanja isključite najmanje sat vremena ranije televizor. Opuštajuća muzika, kao i topli umirijući čajevi su, itekako, preporučljivi. Crni čaj, kao i Kamilicu i Nanu bi trebalo piti najmanje 3 puta dnevno.
  • Dremnite tokom dana 15-30 minuta.
  • Ne dozvolite da vam iko nameće osećaj krivice jer smo sa njim svi rođeni, ne treba nam ničija „podrška“ na tom planu.
  • Kada smo sve ovo gore ispunili a još uvek nam voljni nivo nije dovoljno visok, to znači da bi trebalo da pređemo na biljne esencije tipa Bahove cvetne kapi, Kalifornijske esencije i slično. One su pogodne iz više razloga. Prvi je da su neškodljive u smislu akumulacije otrova u jetri. Potpuno eliminišu stres. Dalje, one prave mentalnu i emotivnu ravnotežu, što usklađuje i uravnotežuje lučenje svih hormona u telu. Njih mogu koristiti pripadnici svih uzrasta: od dece do staračke populacije. Mogu pospešiti lučenje neurotransmitera dopamina i serotonina. Dalje, mogu pospešiti socijalizaciju osobe, pojačati samopouzdanje, svesti na razumnu meru osećaj krivice, koji je baza za najteže oblike Depresije itd. Biljne esencije, kao vid homeopatije, leče uzrok a ne posledicu. Njihovo naručivanje možete izvršiti preko  na sajtu.

Dakle, ako sve ovo ispunite, gotovo sigurno je da nećete morati da koristite klasične antidepresive.

Milan Atlić

Slobodno komentarišite