Depresija kod tinejdžera(adolescenata)

unnamed

www.astrologijaibahovekapi.com vam predstavlja post koji tretira tinejdžersku depresiju. Depresija ili depresivni poremećaj, na mentalnom planu, predstavlja vidno odsustvo volje za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Izdvojiću, ovom prilikom, posebnu kategoriju: adolescente ili kako ih popularno zovemo tinejdžere, jer poremećaj kod njih, često, može da izazove haos u celoj porodici i da bude okidač za depresiju i samih roditelja. Da li ste se zapitali da vaš razdražljivi ili potišteni adolescent, možda upravo doživljava depresiju? Obično vlada(pogrešno) mišljenje da je depresija mentalni poremećaj rezervisan za zreliji životni period(40 e i kasnije godine). Naravno da svaka vrsta potištenosti, s vremena na vreme, ne znači, automatski i da vaše dete ima depresiju. Uticaj hormona često dovodi do haosa u životu tinejdžera i zbog toga su roditelji skloni da, eventualnu, depresiju podvedu pod uobičajeni hormonalni poremećaj. Naučna istraživanja, pak, imaju pouzdani podatak da 1 od 8 tinejdžera ima depresiju. Depresija se, kao i sve što dolazi s njom, u tom slučaju, mora tretirati kao ozbiljan problem. Ako vaš tinejdžer ispoljava neuobičajeno ponašanje koje traje duže od dve nedelje a uz to pokazuje i druge simptome depresije, možda je nastupilo vreme da potražite pomoć zdravstvenog radnika.

Zašto tinejdžeri dobijaju depresiju?

Postoji više razloga zašto tinejdžer može postati depresivan. Na primer, vaše dete može razviti osećaj bezvrednosti zbog loših ocena, zbog lošijeg socijalnog statusa u odnosu na vršnjake, zbog poremećenih partnerskih odnosa roditelja. Ponekad i sama životna sredina može proizvesti stres, koji zbog pada imuniteta, može dovesti do depresije. Bez obzira na uzrok, kada prijatelji i porodica, kao i stvari u kojima osoba uživa, ne pomognu da dođe do ublaženja tuge ili osećaja izolacije, javlja se visok procenat šanse da vaše dete ima tzv tinejdžersku depresiju.

Koji su simptomi tinejdžerske depresije?

Često deca sa ovim vidom depresije, imaju značajne promene u svom razmišljanju i ponašanju. Manjak motivacije, povučenost, zatvaranje vrata sobe posle škole i boravak u sobi satima i satima. Deca sa ovim vidom depresije mogu spavati preterano, imati promenu navika u ishrani a mogu, katkad, pokazivati i osobine delikventničkog ponašanja(učešće u tučama, nasilju, krađi itd). Evo još nekih simptoma tinejdžerske depresije:

 • Apatija
 • Žalba na bolove, uključujući glavobolju, bolove u leđima, stomaku ili zamor
 • Teškoća u koncetraciji
 • Teškoća u donošenju odluka
 • Preteran osećaj(ili odsustvo) krivice
 • Neodgovorno ponašanje(zaboravljanje obaveza, kašnjenje na nastavu, neodlazak u školu)
 • Gubitak interesovanja za hranu(ili prejedanje) što dovodi do naglog gubitka težine(ili dobitka)
 • Gubitak pamćenja
 • Zaokupljenost smrću i umiranjem
 • Buntovno ponašanje
 • Anksioznost ili osećaj beznađa
 • Spavanje danju jer noću ne može
 • Korišćenje alkohola ili droga i promiskuitet u seksualnim aktivnostima
 • Povlačenje od prijatelja

Ako u vašoj porodici postoje osobe koje su već imale problem sa depresijom, onda je to siguran znak da je vaše dete u raljama depresije i ako ima bar 30% gornjih simptoma. Kao astrolog, mogu da vam saopštim  da se iz Natalne karte deteta apsolutno vidi sklonost depresiji. Takođe vam preporučujem da pokušate s Bahovim kapima jer su one apsolutno neškodljive po organizam, konkretno jedan od najbitnijih organa: jetru.

Podatak, da li se iz Natalne karte vašeg deteta može videti da li se ono nalazi u depresiji, možete dobiti besplatno, obraćanjem na mejl: atlicmln@gmail.com.

 

 

Milan Atlić

Slobodno komentarišite