Bipolarni poremećaj i Bahove cvetne kapi

Osoba sa dve naravi(lica): bipolarni poremećaj

 

      Bipolarni poremećaj je potencijalno ozbiljna, onesposobljavujuća bolest, koja negativno utiče na osećanja, razmišljanja i ponašanje. Radi se o široko rasprostranjenoj bolesti koja, za svoje lečenje, iziskuje znatna sredstva i ozbiljan je problem za ekonomije svih država sveta. Kao ilustraciju ozbiljnosti, ove bolesti, navešću podatak da se u SAD-u na lečenje troši, u proseku, nešto preko 45 milijardi dolara! Da pojasnim mehanizam ispoljavanja bolesti:             Svi smo, donekle, uzbuđeni u težnji da realizujemo novu ideju, novi cilj, želimo da se zabavljamo s prijateljima, želji da potpuno uživamo u životu. S druge strane, postoje periodi kada smo tužni i kada se povlačimo u tišinu. Slikovito, predstaviću ovo sa jednom pravilnom krivuljom: 

Kod osoba sa bipolarnim poremećajem, ova osećanja mogu da budu vratolomna vožnja po brdima i kanjonima gde su padovi, katkad definitivni, gde dolazi do mentalnog sloma a često i samoubistva. Ovo ću predstaviti sasvim drugom krivuljom:

 

 

U svojoj blažoj formi bipolarni poremećaj se naziva „hipo manija“ a kada simptomi postanu srednje težine ili teški, kada osobu sprečavaju u normalnom funkcionisanju, onda govorimo o maničnoj depresiji ili afektivnom bipolarnom poremećaju.

Koji su simptomi i znaci poremećaja?

 U maničnoj fazi kao što sam rekao, postoji rana faza(hipo manija) koja počinje pojačanim osećajem zadovoljstva, društvenosti, kreativnosti, samopouzdanja. Ovo prija  i retko ko, zbog toga, potraži pomoć. Na žalost, ova faza brzo eskalira u maniju. ljudi postanu euforični, impulsivni, besni, razdražljivi i svadljivi. Objektivni posmatrači i oni koji ih poznaju shvataju da njihovo ponašanje ne odgovara njihovom stvarnom karakteru. Da bi se dijagnosticirala manična epizoda, najmanje četiri od sledećih simptoma moraju biti izraženi tokom nedelju dana:

 • Lako im se ometa koncetracija jer misli skaču sa jedne stvari na drugu
 • Osoba vrlo malo ili uopšte ne spava a ipak je puna energije
 • Brz govor koji drugi ne mogu da isprate(njeno razmišljanje)
 • Misli se tako brzo smenjuju da to otežava koncetraciju i pamćenje
 • Preterano su pokretni, što upada u oči okolini
 • Prenaglašeno osećanje velike snage, veličine i naročite važnosti
 • Pojačano upražnjavanje aktivnosti koje donose zadovoljstvo. Delovanje bez razmišljanja o posledicama: npr trošenje novca preko svojih mogućnosti, neadekvatne i indiskretne seksualne aktivnosti, povlačenje nezrelih poteza u poslu
 • Gubljenje smisla za realnost(halucinacije, osoba misli da je Mesija, da može svakakve bolesti da izleči itd )

depresivnoj fazi:

Manična faza rezultira potpunim kolapsom, i fizičkim i emocionalnim što, neminovno, vodi u bolnu depresiju. U fazi depresije, koja traje i više od dve nedelje, smanjena je mogućnost uobičajenog, normalnog funkcionisanja. Ona obuhvata:

 • Gubitak interesa za stvari koje su ranijue bile izvor zadovoljstva
 • Osećaj beznađa, krivice, tuge i uznemirenosti
 • Smetnje u spavanju ili preterano dugo spavanje
 • Promene u apetitu: ili povećan ili smanjen
 • Fizičke smetnje u telu bez vidljivog razloga ili uzroka( čest je osećaj „bola u kičmi“ )
 • Hroničan umor i nezainteresovanost
 • Loše pamćenje, koncetracija
 • Misli o bezvrednosti koje, nažalost, mogu da dovedu do samoubistva

Kombinovano stanje:

 

Neke osobe doživljavaju manične i depresivne epizode u toku jednog dana, naizmenično.

 

Uzrok bipolarnom poremećaju?

 

Niko nije siguran šta prouzrokuje ovaj poremećaj ali je poznato da u približno 60% slučajeva on ima genetske predispozicije odnosno on se već javljao u ranijim generacijama. Sve vodi zaključku da je mozak osoba sa bipolarnim poremećajem izgleda osetljiviji na fizički i emocionalni stres i ima problema u prenošenju nervnih impulsa koji vraćaju mir i spokoj.

Lečenje bipolarnog poremećaja dugotrajan je i nimalo lak proces. Teško se prepoznaje i greške po tom pitanju, veoma skupo se plaćaju: životom obolelog koji izvrši samoubistvo. Konkretan lek ili lekovi za B.P ne postoji ali postoje lekovi koji se koriste za stabilizaciju promenljivog raspoloženja: psihostabilizatori. U ovu grupu lekova spadaju i Bahove cvetne kapi i tu su rezultati uočljivi već posle nekoliko dana.

One se mogu koristiti i kod lakših slučajeva depresije kao i tamo gde su neophodni anksilotici. Ne mogu se upotrebljavati ako osoba ima halucinacije.

Prihvatanje dijagnoze BP, u smislu da će trajati ceo život, predstavlja izazov za svaku obolelu osobu i zato je uloga psihoterapije ključna. Ona će pomoći pacijentu  da stvori bezbedonosnu podršku u okolini u kojoj obitava. Mora se reći da je i porodici potrebna pomoć jer se mnogi brakovi razvode zbog bolesti jednog supružnika.

natural-remedies-closeup-dropper-bottle-pile-purple-flowers-purple-background-31857192

Prototip srpskog ludila. Čovek oboleo od bipolarnog poremećaja. A to je bolest od koje boluje 99 odsto Srba. Unosi komplikacije u percepciju realnosti, donosi nagle promene raspoloženja, smrtonosne odluke…“ Svetislav Basara, Blic, 16.02.2014. Poznati američki komičar Robin Vilijems, bolovao je od bipolarnog poremećaja.

 

Bahov cvet Cherry Plum služi za zadržavanje osećaja držanja stvari pod kontrolom

Milan Atlić

Slobodno komentarišite