Bahove kapi

scleranthus

Sclerantus

 

 

Bahove kapi su namenjene za rast, razvoj ličnosti i najveću podršku fizičkom zdravlju(jer „sve dolazi i počinje iz glave“).

Svi Bahovi preparati, a ima ih 38 + Rescue Remedy, kao preparat Prve pomoći, pomažu da steknemo mudrost, psihološku prednost nad okruženjem i da se sa ličnim i životnim preprekama suočimo konstruktivno. Preparati nam ukazuju kako da prevaziđemo prepreke ka harmoniji sa samim sobom i sa sveukupnim okruženjem. Te prepreke su: strah, bes, osećaj krivice, posesivnost, usamljenost, sebičnost, sumnja, neznanje, preterana brižnost, nestrpljivost, pesimizam, stres(najopasnije stanje od svih!) … itd.

Dva su osnovna uslova da čovek diše punim plućima: prvo, da spozna sebe sa svim svojim nedostacima, manama, vrlinama, neveštinama, itd, i drugo, da stekne visok stepen tolerancije na frustracije.

Dr. Bah je krenuo od pretpostavke da je svako biće srećno i zadovoljno kad je u vezi, u harmoniji, sa sopstvenom prirodom, tj. kad je autentičan. Kad je ovaj odnos prekinut, pojavljuje se unutrašnja neravnoteža. Bolešljivost ili konkretna bolest je posledica naše emotivne neravnoteže. Prvi signal je naše neraspoloženje i nezadovoljstvo. Ako to ne prepoznamo i ništa na tome ne radimo – osećanja se intenziviraju i pojavljuju se prvi fizički simptomi. Kao posledica neravnosteže javlja se bolest.

Da bismo se lečili, moramo da se bavimo uzrokom, a postojanje unutrašnje neravnoteže stvara sklonost ka povredama i infekcijama. Postojanje bolesti ili povrede povratno deluju na unutrašnju neravnotežu, dodatno je povećavajući.

Dr. Bah je zaključio da je posao praktičara da pomaže klijentu da osvesti svoje stanje, da upozna sebe kako bi mogao da otkloni prepreke unutar bića. Bahove kapi nisu lek za svaku boljku: farmakoterapijom se saniraju fizički i telesni simptomi, a Bahove kapi služe da se saniraju prateća negativna, emotivna i mentalna stanja, a ujedno čiste od negativnih posledica farmakoterapije i homeopatije.

Samim tim što su napravljeni od samoniklih biljaka metodom osunčavanja i metodom kuvanja, što su neškodljivi, što ne izazivaju nikakve kontraindikacije, primena je utoliko komfornija. Mogu da ih koriste trudnice, bebe, novorođenčad, majke dojilje, stari i iznemogli ljudi, biljke i životinje, svi oni koji nemaju nikakvih predrasuda o Bahovim kapima i delovanjima.

Prema američkom psihijatrijskom udruženju psihosomatske bolesti dele se na:

  1. kožne bolesti: akne, urtikarija, neurodermatitis (hronične kožne promene sa neprijatnim svrabom) i angioneurotski edem (otok kapaka, usana, jezika …),
  2. bolesti digestivnog sistema: grč mišića između jednjaka i želuca te želuca i dvanaestopalačnog creva, stomačni čir i čir dvanaestopalačnog creva, hronični zatvor, ulcerozni kolitis, hronična upala tankog creva (Kronova bolest),
  3. bolesti respiratornog sistema: bronhijalna astma i tuberkuloza,
  4. bolesti srca i krvnih sudova: angina pektoris i infarkt, visok krvni pritisak, aritmije,
  5. bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem: šećerna bolest, nizak šećer u krvi (hiperinsulinizam i hipoglikemija), pojačan rad štitne žlezde,
  6. reumatske bolesti: reumatska upala zglobova, hronična bol u krstima,
  7. ginekološke bolesti: bolne menstruacije, spontani pobačaji,
  8. ostalo: debljina, alergijske reakcije, migrene i druge glavobolje, hronični svrab, tumori

Terapijski pristup treba biti individualan i zavisi od potreba pacijenta. Kako svaka telesna bolest može imati snažnu poruku i značenje, stavlja se naglasak na pacijenta kao celinu, a ne samo na njegov bolesni organ. Dakle, ako imate bilo koji, od gore navedenih, simptoma, izvesno je da bi vam Bahove kapi mogle pomoći.

Milan Atlić, dipl.ing.građ., praktičar Bahovih kapi, tel 060 32 35 625

Milan Atlić

Slobodno komentarišite