Kiron u Ovnu

U mitologiji Kiron je bio kentaur(pola čovek, pola konj), nastao iz vanbračne veze boga Saturna i nimfe Filire. Zbog svog neprirodnog izgleda, bio je odbačen od oba roditelja a patnja ili trauma koju je osetio, zbog odbačenosti, postala je, za „vjeki vekov“ simbol rane koju je nemoguće zaceliti. Možete zamisliti: biće odbačeno od oca i majke, prepušteno samo sebi.

Kiron u Ribama, je pogađao samo Ribe, Kiron u Ovnu će pogađati sve znake horoskopa, za nijansu malo više Ovna. Za razliku od Kirona u Ribama, koji nas je učio prihvatanju, Kiron u Ovnu nas tera na drugu stranu: na hrabrost i akciju. Kiron u Ovnu je tu da nas nauči kako da nađemo hrabrost i izdržljivost kada se suočimo sa obeshrabrenjem, komplikacijama i situacijama koje nisu u potpunosti pod našom kontrolom.

Kiron u Ribama je bio istraživanje o tome kako se nosimo sa traumama i kako izdržati kroz vreme borbe kada jasno rešenje nije dostupno. Izazvani smo  da pronađemo isceljenje i transformaciju kroz prihvatanje iskustava koja se mogu činiti nemogućim za tolerisanje, ali i da verujemo da nas put kroz tamu još uvek može dovesti do svetlosti na kraju tunela.

Kiron u Ovnu će, u poređenju sa tim, da preduzme  korake kako bi se direktno bavio tim borbama. Apsolutna rešenja mogu još uvek biti neuhvatljiva, ali sada se traži drugačija vrsta odgovora: pozvani smo na akciju.

Hiron je povezan sa „ranom koja ne može da zaleči“. Zaista, život uvek sadrži komponentu koja se ne može u potpunosti fiksirati ili odbaciti. Ne možeš da opozoveš zvono. Ne možeš da promeniš prošlost. Ono što je urađeno je učinjeno, a ponekad ostavlja neprijatan ožiljak.

Određeni događaji i okolnosti ostavljaju svoj trag i ne mogu se zamotati u vreću za smeće i baciti. Nisu svi ožiljci izbledeli, a neki mogu da počnu da bole kada život i vreme oživi sećanje na to kako su nastali.

To je suština Kironove „rane koja ne može da se izleči“. To nije prokletstvo, već deo kontinuiteta života. Čak i ako se nešto ne može potpuno izlečiti, to ne znači da smo bespomoćni ili nemoćni.

Put Kirona kroz znake Ribe i Ovna oličen je kroz, svima nama poznatu izreku(ustvari Molitvu o spokojstvu):

Bog mi je dao mir da prihvatim stvari koje ne mogu da promenim,
Hrabrost da promenim stvari koje mogu,
i Mudrost da znam razliku. 

Dakle, Kiron u Ovnu je izazov na koji moramo reagovati, želimo li da nastavimo uspravno da hodamo ili da možemo sebe u ogledalu, da pogledamo.

Spokojnost da se prihvate stvari koje ne mogu promeniti odražava pristup Riba učenju prihvatanja životnih nedaća i nepogoda. To prihvatanje znači da ne koristimo energiju koja se bori protiv neizbežnog, ali je spremna da je koristimo za druge stvari.

Hrabrost da promenim stvari koje mogu, pokazuju Ovnov odgovor na dilemu Riba. Nije dovoljno samo prihvatiti patnju. U najgorem slučaju, prihvatanje bez akcije da se izbalansira može da se shvati kao bespomoćnost. To bi moglo postati rezignacija, ravnodušnost, cinizam, depresija i očaj. Jedno je preživeti, ali napredovati zahteva akciju, odlučnost, hrabrost i duh.

Kiron u Ribama dao  nam je vremena da razmišljamo i kopamo malo dublje, dok je Kiron u Ovnu sav u brzom i efikasnom rešavanju stvari. Inače, nastradasmo. Zamislite sebe u nekoj divljini u kojoj vas ujede zmija. Nema, naravno, nikog i da bi preživeli, jednostavno morate sami sebi isisati ranu.

Dakle, to je ono što nas čeka do 2027.

Milan Atlić

Slobodno komentarišite