„Slomljeno srce“ i Bahove kapi

23.3.15. - 1
O slomljenom srcu su i ranije pisali pesnici, međutim lekari su utvrdili da proživljene emotivne traume mogu imati negativan efekat na srce i oštetiti ga fizički. To se zove stres kardiomiopatija ili sindrom slomljenog srca. Sindrom slomljenog srca najslikovitije se objašnjava primerom naglo i(li) grubo prekinute snažne emotivne veze dvoje dotad povezanih ljubavlju. Rastanak uzrokuje jaku emotivnu traumu zbog prekida osećaja topline i blaženstva, pa umesto „ljubavne mešavine“ hormona blaženstva i sreće, dopamina i endorfina, organizam počinje da luči previše hormona stresa, adrenalina i kortizola, izazivajući više simptoma „slomljenog srca“.

Iako ovi simptomi liče na simptome srčanog udara, kao što je bol u grudima i plitko disanje, „slomljeno srce“ je sindrom koji je samo privremen i potpuno se leči – ako se deluje brzo. Oko 67 odsto ispitanih pacijenata bilo je izloženo nekoj vrsti fizičkog ili emotivnog stresa, kao što su to loše vesti o članu porodice, porodične svađe, teške bolesti i saobraćajne nesreće, pre nego što im je dijagnostikovan sindrom „slomljenog srca„.
Lekari su svima prepisivali lečenje uzimanjem aspirina ili lekova za srce, kao što su to beta blokatori ili ACE inhibitor. Iako je čak petina pacijenata dostigla kritični oblik ove bolesti, koji je zahtevao hitno medicinsko lečenje da bi uopšte i preživeli, svi problemi su nestali u roku od 48 časova, a ispitanici su doživeli potpuni oporavak. Takođe, istraživači su otkrili da se „sindrom slomljenog srca“, za razliku od srčanog udara, koji je čest u zimskom periodu, najčešće javlja tokom proleća i leta.
„Neki veruju da je ‘sindrom slomljenog srca’ u stvari srčani udar koji nije ‘izdržao’ do kraja i zato ne ostavlja nikakve trajne posledice na srčani mišić. Drugi, opet, ističu da sindrom nema veze sa srčanim arterijama i da se u ovom slučaju radi samo o problemu sa srcem“, objasnio je jedan od istraživača koji su radili na ovom eksperimentu, dr Ričard Regnant. On napominje da će ovo istraživanje pomoći kardiolozima u lečenju njihovih pacijenata. „Iako još mnogo toga moramo da naučimo, do sada smo saznali da je ‘sindrom slomljenog srca’ u retkim slučajevima smrtonosan ako se pacijentima pruži sva potrebna medicinska pomoć u prvih 48 časova“, zaključio je doktor Regnant, koji sada započinje novi projekat u kojem će ultrazvukom proučavati unutrašnju štetu koja nastaje na srcu, a koju uzrokuje „sindrom slomljenog srca“.IMG_20141008_095540

Kako se ova problematika oslikava na psihološkom planu? Stres, koji osoba doživi, izaziva reaktivnu depresiju koju retko ko „skapira“ odmah a ona je u stanju da izvrši totalni poremećaj rada srca, ukoliko se ne deluje odmah sa antidepresivima i antistresorima. Kao izvrsno sredstvo za uspostavljanje psihološke stabilnosti, svakako su Bahove cvetne kapi.

Na astrološkom planu očigledan je aspekt Saturna sa nekom ličnom planetom ili sa Chironom(vladar traume). Kao zanimljiv detalj navešću vam podatak da su me, u mladosti(zbog Marsa u Raku, u mom natalnom horoskopu), saletale devojke kojima je neko već „slomio srce“ a danas me pronalaze(uglavnom žene) klijenti koji su ostavljeni od partnera i traže pomoć od mene kao praktičara Bahovih kapi. I, veoma su zadovoljni sa Bahovim kapima koje im spravim. Pored Mustarda(kao antidepresiva), jako značajnu ulogu ima i preparat Honeysuckle(oslobađa naše misli i „pušta“ neprijatna sećanja „niz vodu“). Mojoj umešnosti, po pitanju ove problematike, naravno, odsudno pomaže konjukcija Merkura, Chirona i Južnog Čvora, što me i čini „psihićem“.

Kažu: prva pomoć

Kažu: prva pomoć

Ljubavna bol može da izrodi razne komplikacije, ukoliko joj ne posvetiš adekvatnu pažnju. Nastala trauma može vas Zauvek sprečiti da nađete, za vas, idealnog partnera i osetite ono zbog čega se živi: LJUBAV.

Milan Atlić

Slobodno komentarišite