Psihosomatske bolesti(ili: zašto kalifornijske i Bahove esencije)

yarrow

Većini nas je poznat osećaj da nas usled nerviranja ili stresa zaboli želudac ili da osetimo želudačnu kiselinu koja nas „pritisne“. To je jedan od najočitijih i najprostijih mehanizama koji ukazuje na činjenicu da na naše fizičko zdravlje utiče psiha odnosno psihološko stanje u kome se nalazimo. Pred nama se, zato, nalazi zadatak kako da oslušnemo svoje telo i sprečimo nastanak bolestiPojam „psihosomatski“ dolazi od grčke reči soma (što znači telo) i psiche (što znači duh, duša). Već u svom svakodnevnom govoru običavamo povezivati emocionalno stanje sa telesnim pa tako znamo kazati kako nas glava boli od brige, srce od tuge, pritisak nam je porastao od uzrujavanja, neko nam ide na jetru i sl. Naučnici su odavno dokazali da depresija izaziva skupljanje krvnih sudova, što je pogubno za SVE organe! Termin „psihosomatski“ počinje se koristiti početkom tridesetih godina, a time se naučno potvrdilo mišljenje da postoje bolesti koje su emocionalnog porekla, ali koje imaju svoje somatske tegobe. Strah se smatra centralnim problemom psihosomatske bolesti. Takođe, nerešen odnos majka – dete otkriven je u mnogim istraživanjima kao uzrok hipertireoze, astme, kožnih oboljenja i oboljenja debelog creva.

Dakle, psihički se događaji upliću u telesna zbivanja i mogu prouzrokovati bolesna telesna stanja, te emocije traže izlaz zaobilaznim i komplikovanim putem do organa.

Zrela ličnost tokom života stiče uspešne mehanizme odbrane od kompleksnih problema. Oni koji svojom agresijom upravljaju sa manje uspeha ne mogu naći društveno prihvatljive oduške za svoje agresivne osećaje. Tako se neprijateljski osećaji pojačavaju i akumuliraju, traže sve veću kontrolu.

Dobro je poznata Louise L. Hai, odlična i vrlo cenjena autorka bestselera „Kako isceliti duh i telo“, koja između ostalog kaže:

Verujem da mi stvaramo takozvane „bolesti“ u svojem telu. Kao i sve u našem životu, i telo je ogledalo naših unutrašnjih misli i uverenja. Telo nam uvek govori i šalje poruke. Kad bismo barem imali vremena saslušati ga! Svaka ćelija u vašem telu odgovara na svaku vašu misao ili reč. Kontinuirani način razmišljanja i izražavanja stvara ponašanje, pokrete i držanje tela, a i bolesti. Osoba koja stalno ima mračno lice, nije ga sigurno stvorila radosnim mislima. Tela i lica starijih ljudi pokazuju nam sasvim jasno kakav je način razmišljanja prevladavao u njihovom životu. Kako ćete vi izgledati kada ostarite?

Prema američkom psihijatrijskom udruženju psihosomatske bolesti dele se na:

  1. kožne bolesti: akne, urtikarija, neurodermatitis (hronične kožne promene sa neprijatnim svrabom) i angioneurotski edem (otok kapaka, usana, jezika …),
  2. bolesti digestivnog sistema: grč mišića između jednjaka i želuca te želuca i dvanaestopalačnog creva, stomačni čir i čir dvanaestopalačnog creva, hronični zatvor, ulcerozni kolitis, hronična upala tankog creva (Kronova bolest),
  3. bolesti respiratornog sistema: bronhijalna astma i tuberkuloza,
  4. bolesti srca i krvnih sudova: angina pektoris i infarkt, visok krvni pritisak, aritmije,
  5. bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem: šećerna bolest, nizak šećer u krvi (hiperinsulinizam i hipoglikemija), pojačan rad štitne žlezde,
  6. reumatske bolesti: reumatska upala zglobova, hronična bol u krstima,
  7. ginekološke bolesti: bolne menstruacije, spontani pobačaji,
  8. ostalo: debljina, alergijske reakcije, migrene i druge glavobolje, hronični svrab, tumori

Terapijski pristup treba biti individualan i zavisi od potreba pacijenta. Kako svaka telesna bolest može imati snažnu poruku i značenje, stavlja se naglasak na pacijenta kao celinu, a ne samo na njegov bolesni organ.

Kao odličan način za uspostavljanje psihološke i mentalne ravnoteže, a samim tim i kao odbrana od psihosomatskih bolesti, efikasne su Bahove(i kalifornijske) esencije koje su priznate od strane SZO još 1976. godine.

 

Milan Atlić

Slobodno komentarišite